Bazylia – na co i do czego

Bazylia. Inaczej zwana bazylkiem ogrodowym, bazylijką zwyczajną czy bazyliszką polską.
Jednoroczna roślina, która przebojem wdziera się do przydomowych ogródków i doniczek stojących na okiennych parapetach. Jeśli dostarczymy jej odpowiednich warunków (sporo słońca i nieco wilgoci), wyrośnie do pięknych 60cm wysokości (a czasem wyżej). Należy jednak pamiętać, że wymaga przynajmniej pięciu godzin słońca w ciągu doby. Jako bonus można potraktować jej dodatkowe działanie: Rosnąca na oknie odstrasza owady, co szczególnie w wiosenno-letnich okresach jest ogromną zaletą tej rośliny.

Bazylia ma bardzo charakterystyczny smak i zapach, kojarzący się, całkiem słusznie, z kuchnią śródziemnomorską. Nadaje potrawom korzenny, słodkawy i pikantny aromat. Jest głównym składnikiem wielu potraw, jak na przykład włoskiego pesto. Jako dodatek świetnie komponuje się z pomidorami oraz serami we wszelkiej postaci. Pasuje do dań warzywnych, spaghetti, pizzy (oraz dowolnych dań kuchni włoskiej) czy zup – fasolowej lub cebulowej.

Właściwości lecznicze posiadają głównie liście. Bazylia zawiera olejki eteryczne, flawonoidy, sole mineralne i witaminy. Ma działanie przeciwskurczowe, poprawiające trawienie oraz przeciwzapalne i antybakteryjne. Jest dobrym wzbogaceniem diety mięsnej i tłustej – ułatwia trawienie i zapobiega wzdęciom. Działa także lekko uspokajająco, przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój i dodaje sił.

Bazylię zbiera się w okresie kwitnienia (od czerwca do września) pamiętając jednak o tym, by zawsze zostawić kilka młodych listków, by cała roślina mogła w miarę szybko odrosnąć i dłużej cieszyć nasz węch i smak.
Aby ususzyć bazylię, należy ściętą roślinę rozłożyć w przewiewnym pomieszczeniu w temperaturze pokojowej. Z suszonych liści możemy przygotować napar oraz odwar.

Napar:
około 5g suszu zalać szklanką wrzątku i parzyć przez 10 minut pod przykryciem, po czym przecedzić.
Napar pić małymi łykami, filiżankę dziennie. Pomaga na wzdęcia, niestrawność oraz brak apetytu.

Odwar (do płukania gardła):
1-2 łyżek suszu zalać szklanką wody. Gotować 20 minut, po czym przecedzić i ostudzić.
Gardło płukać takim odwarem 2-3 razy dziennie w stanach zapalnych gardła.

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą ekologicznych ziół i przypraw od Andrzeja Wojtkowskiego w sklepie ezdrowie.org.pl

Jedna odpowiedź na wpis “Bazylia – na co i do czego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.