Gnocchi ziemniaczane

gnocchi przepis

Pierwszy dzień lata, na dworze śródziemnomorska aura, kulinarnie przenosimy się więc do Włoch, które dziś częstują nas tamtejszym odpowiednikiem naszych kopytek.
Mowa o gnocchi – które stanowią dodatek do głównego dania, ale same też często występują w jego roli. Bardzo dobrze smakują z każdym sosem (pomidorowym, grzybowym czy pesto) ale także z roztopionym, wiejskim masłem i przyprawami.
Przepis jest niezwykle prosty i mało wymagający – zarówno pod względem potrzebnych umiejętności kulinarnych oraz czasu, który należy poświęcić na ich przygotowanie.
Poniżej prezentujemy przepis na gnocchi z ziemniaków.

Składniki:
– 1 kg mącznej odmiany ziemniaków
– 1 jajko
– 100g mąki pszennej
– 1 łyżka soli
– pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

W dużym garnku zagotować osoloną wcześniej wodę. Ziemniaki w skórkach włożyć do garnka i gotować przez 35-45 minut, do czasu aż zmiękną. Następnie odcedzić je i jeszcze gorące obrać ze skórki. Od razu rozetrzeć dokładnie praską lub zmielić w maszynce do mięsa.
Wyłożyć zmielone ziemniaki na stolnicę, dodać sól, pieprz, przesiać mąkę, przygotować zagłębienie w masie i wlać roztrzepane jajko. Połączyć składniki ze sobą i uformować kulę.
Pokroić na mniejsze kawałki, a te potem uformować w wałeczki o średnicy około 2cm, podsypując w razie potrzeby mąką. Kroić w poprzek na około centymetrowe kawałki.
Tak przygotowane „kluski” można pozostawić w takim kształcie lub dodatkowo wyrzeźbić na ich powierzchni małe zagłębienia (na przykład widelcem lub nabierakiem do miodu), w których będzie zbierać się sos podany do gnocchi.
Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody, wyławiać zaraz po wypłynięciu na powierzchnię.
Podawać z sosem lub pesto.

Smacznego!

Jedna odpowiedź na wpis “Gnocchi ziemniaczane

  • anna

    To nic innego jak przepis na polskie „kopytka” , z tą różnicą, że dodajemy maki ziemniaczanej i czasami jajko;

    pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.