Gnocchi ziemniaczane

Pierwszy dzień lata, na dworze śródziemnomorska aura, kulinarnie przenosimy się więc do Włoch, które dziś częstują nas tamtejszym odpowiednikiem naszych kopytek. Mowa o gnocchi - które stanowią dodatek do głównego dania, ale same też często występują w jego roli. Bardzo dobrze smakują z każdym sosem (pomidorowym, grzybowym czy pesto) ale także z roztopionym, wiejskim masłem i przyprawami. Przepis jest niezwykle prosty i mało wymagający - zarówno pod względem potrzebnych umiejętności kulinarnych oraz czasu, który należy poświęcić na ich przygotowanie. Poniżej prezentujemy przepis na gnocchi z ziemniaków. Składniki: - 1 kg mącznej odmiany ziemniaków - 1 jajko - 100g mąki pszennej - 1 łyżka soli - pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu W dużym garnku zagotować osoloną wcześniej wodę. Ziemniaki w skórkach włożyć do garnka i gotować przez 35-45 minut, do czasu aż zmiękną. Następnie odcedzić je i jeszcze gorące obrać ze skórki. Od razu rozetrzeć dokładnie praską lub zmielić w maszynce do mięsa. Wyłożyć zmielone ziemniaki na stolnicę, dodać sól, pieprz, przesiać mąkę, przygotować zagłębienie w masie i wlać roztrzepane jajko. Połączyć składniki ze sobą i uformować kulę. Pokroić na mniejsze kawałki, a te potem uformować w wałeczki o średnicy około 2cm, podsypując w razie potrzeby mąką. Kroić w poprzek na około centymetrowe kawałki. Tak przygotowane "kluski" można pozostawić w takim kształcie lub dodatkowo wyrzeźbić na ich powierzchni małe zagłębienia (na przykład widelcem lub nabierakiem do miodu), w których będzie zbierać się sos podany do gnocchi. Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody, wyławiać zaraz po wypłynięciu na powierzchnię. Podawać z sosem lub pesto. Smacznego!