Jak wzmocnić odporność na jesień

Lato zmierza niuchronnie ku końcowi, dobrze więc wzmocnić swoją odporność. Organizm potrzebuje chwili czasu, by zastosowane zmiany mogły przynieść korzyści, dlatego warto zacząć już teraz.

Zadbaj o dobry sen
Przemęczony organizm jest podatniejszy na infekcje. Dlatego nie wolno zarywać nocy i niedosypiać. Dorosły człowiek potrzebuje ok. 8 godzin snu na dobę. Żeby łatwiej zasnąć, pamiętaj, by dobrze wywietrzyć sypialnię, a lekkostrawną kolację zjeść co najmniej 3 godziny przed wieczornym pójściem do łóżka. Przed snem nie ćwicz intensywnie, ale wybierz się np. na spacer. Odprężysz się i dotlenisz organizm.
Nie zabieraj też komputera do łóżka – umysł musi przywyknąć do tego, że kiedy się kładziesz, to znak, żeby się wyciszył i pozwolił spokojnie zasnąć, zamiast intensyfikować swoją pracę.

Relaks zamiast stresu
Odporność osłabiają stres i napięcie nerwowe, system obronny jest bowiem ściśle powiązany z nerwowym. Napięcie, zdenerwowanie zakłócają ich współpracę. Żeby do tego nie dopuścić, trzeba codziennie poświęcić trochę czasu na relaks, odprężenie i wyciszenie.
Naucz się oddychać głęboko i spokojnie, zwłaszcza w trudnych sytuacjach.
Broń swojego wolnego czasu. Nie bierz na siebie zbyt wielu obowiązków i naucz się mówić “nie”.
Wybierz się czasem na masaż relaksacyjny, który odpręża i korzystnie wpływa na krążenie limfatyczne.

Hartowanie
W ten sposób usprawniasz mechanizmy termoregulacji, dzięki czemu zimą lepiej tolerujesz spadki czy wahania temperatury. Łatwiej wtedy obronić się przed infekcjami. Jak się hartować?
Sprawdza się brodzenie w chłodnej wodzie. Napełnij nią wannę tak, by woda sięgała do połowy łydek. Po kilkunastu minutach stopy dobrze osusz i wymasuj (możesz użyć balsamu rozgrzewającego).
Warto też zażywać “kąpieli powietrznych”. To 5-10-minutowa gimnastyka w lekkim ubraniu i przy otwartym oknie. Temperatura w pomieszczeniu nie powinna być niższa niż 8 st. C.
Możesz też pójść do sauny – panująca w niej wysoka temperatura podnosi nawet o 2-3 st. C ciepłotę ciała, a tego nie lubią ani wirusy, ani bakterie. Ponadto pocąc się, oczyszczamy organizm ze szkodliwych toksyn. Do sauny warto chodzić profilaktycznie. Jednak w czasie infekcji lub gdy masz kłopoty z układem krążenia – nie korzystaj z niej. Zawsze też pamiętaj o zasadach prawidłowego korzystania z sauny.

Ruch to zdrowie!
joggingLekarze podpowiadają, że powinniśmy ćwiczyć co najmniej 3 razy w tygodniu przez 30-60 minut. Trzeba utrzymywać takie tempo aktywności – np. biegania, jazdy na rowerze czy pływania – by podczas wysiłku tętno osiągało wartość 180 minus wiek uderzeń na minutę (np. gdy masz 45 lat, twój puls powinien uderzać 135 razy na minutę).
Poza tym nigdy za wiele ruchu na świeżym powietrzu, dlatego warto codziennie energicznie maszerować przez pół godziny, np. w drodze do lub z pracy.

Dobra dieta to podstawa
Przede wszystkim powinny się w niej znaleźć warzywa i owoce, bo obfitują w tzw. antyoksydanty, które – walcząc z wolnymi rodnikami – sprzyjają odporności. Antyutleniacze to głównie witaminy A, C i E.
Cenne warzywa i owoce to m.in. marchew, szpinak, brokuły, pomidory, czerwona papryka, cytrusy, ale również porzeczki oraz truskawki (także mrożone).
Jadaj czosnek, który działa bakteriobójczo i zwiększa aktywność białych krwinek. Najsilniej działa świeży, a jego moc zwiększa wit. C.
Witaminę C w dużych ilościach posiadają: papryka, seler naciowy, brokuły, kapusta oraz owoce cytrusowe w tym pomarańcze i cytryny oraz inne owoce jak:  malina, owoce dzikiej róży, jabłka. Żurawina jest także jej bogatym źródłem. Wzmacnia odporność, zapobiega przeziębieniom, zwalcza infekcje.
Flowonoidy i witamina C zawarte w grejfrutach mają bardzo silne działanie antybakteriobójcze i antywirusowe. Skutecznie zwalczają również grzyby i nieinfekcyjne choroby skóry oraz choroby o podłożu immunologicznym. Poza tym zwiększa przyswajalność witamin.

mielona dzika róża naturvit mielony owoc dzikiej róży skórka natura wita

Warto pamiętać o tym, że witamina C nie może być wytwarzana przez ludzki organizm, a magazynowana może być jedynie przez krótki okres czasu. Dlatego tak ważne jest, aby spożywać produkty bogate w witaminę C codziennie, najlepiej w formie surowej, ponieważ gotowanie ją niszczy.

Choć naukowe badania udowodniły, że sama witamina C nie wpływa na ogólną odporność, pomaga jednak przy zachowaniu zdrowia w czasie zmiennych temperatur otoczenia – a takie właśnie wahania występują jesienią!

Dobroczynne działanie dla organizmu mają kiszonki, które zawierają duże ilości witaminy C, błonnika oraz minerały. Kiszona kapusta obfituje ponadto w witaminę B. Doskonale wpływa na pracę jelit, pobudza trawienie, oczyszcza ze złogów, reguluje florę bakteryjną.  Odporność organizmu wzmacniają również nienasycone kwasy tłuszczowe. Należy wzbogacić więc dietę w ryby morskie, migdały, orzechy, pestki słonecznika, dyni.

W odpornościowej diecie nie może zabraknąć jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii. Zawarte w nim L.casei pobudzają białe ciałka krwi do większej aktywności. Prowadzą jakby ćwiczenia na poligonie, przygotowując je do ewentualnej obrony.

Kiełki i zieloną pietruszkę sami możemy wyhodować i spożywać codziennie na świeżo, nie tracą wówczas cennych wartości. Posiadają olbrzymią ilość witaminy C, wzmacniającej odporność i chroniącej przed infekcjami. Natka pietruszki posiada ponadto dużo żelaza, chroniącego układ krwionośny, a kiełki obfitują w witaminy: B, D, E, K, PP, beta-karoten, żelazo, fosfor, magnez, wapń i błonnik. Skuteczną bronią przeciwko wirusom, bakteriom i innych mikroorganizmom chorobotwórczym jest czosnek. Jednym z cennych związków budujących czosnek jest aliina, która podczas krojenia lub gryzienia przekształca się w związek organiczny zwany allicyną. Allicyna blokuje wydzielanie enzymów przez mikroorganizmy chorobotwórcze, które mogą zniszczyć tkanki organizmu i wnikać do jego środka. Należy pamiętać, że gotowanie niszczy allicynę.

Aby nasz układ odpornościowy skutecznie mógł zwalczać infekcje, a nawet zwykłe przeziębienie, niezbędny jest cynk, który stale musi być dostarczany z pożywieniem, ponieważ organizm nie może go samoistnie wytworzyć, ani też magazynować. Cynk występuje w mięsie wołowym, wieprzowym, drobiu, wątrobie, owocach morza, jajach, serach, fasoli, orzechach, migdałach, kiełkach pszenicy. Warunkiem prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego jest odpowiednia podaż selenu. Chroni on komórki organizmu przed bakteriami i wirusami, ale również komórkami nowotworowymi. Najwięcej selenu znajdziemy w orzechach brazylijskich, owocach morza, mięsie, drobiu, ziarnach zbóż. Zażywanie witaminy E wzmacnia odporność osób starszych. Ich organizm wytwarza znacznie więcej przeciwciał i działa obronnie na odporność. Źródła witaminy E: kiełki pszenicy, oleje roślinne, orzechy, migdały słonecznik, warzywa zielonolistne, pełne ziarna.

Pij na zdrowieczarna herbata
Ważne jest również to, co pijemy. Czarną herbatę możemy zstąpić sokiem malinowym z domowej spiżarni, kawę naparem z lipy, dzikiej róży, hibiskusa, czarnego bzu lub aronii.  Jeżeli nie potrafimy zrezygnować z czarnej herbaty, warto dodać do niej odrobinę cynamonu, startego imbiru lub goździków. Na odporność korzystnie wpływa napój przygotowany z przegotowanej letniej wody z rozpuszczonym w niej miodem oraz wyciśniętym sokiem z cytryny. Smaczny, a przy okazji zdrowy.

Domowe sposoby wzmocnienia układu odpornościowego
W wielu domach od pokoleń znane są recepty na mikstury wzmacniające siły obronne organizmu. Bywają skuteczne, a niektóre są również smaczne.

Syrop czosnkowy
Utrzyj w moździerzu 30 niezbyt dużych ząbków czosnku. Zalej je sokiem z 3 cytryn i litrem przegotowanej, wystudzonej wody. Zakręć w słoju i odstaw na 3-4 dni w ciemne miejsce. Potem zażywaj profilaktycznie wieczorem łyżkę syropu.
Uwaga! Czosnek obniża ciśnienie tętnicze krwi, dlatego hipotonicy powinni ostrożnie i z umiarem stosować syrop.

Syrop imbirowy
Pokrój w cienkie plastry kłącze imbiru wielkości piłki tenisowej. Plasterki zmieszaj z dwiema szklankami cukru, trzema łyżkami przegotowanej wody i łyżeczką octu winnego. Podgrzewaj na wolnym ogniu, stale mieszając i nie dopuszczając do wrzenia, do momentu, aż powstanie gęsty syrop. Ostudź i pij codziennie po jednej łyżeczce mikstury rano i wieczorem. Niestety, nie jest to przepis dla diabetyków.

Wino aloesowe
Wymieszaj ze sobą pół litra czerwonego półwytrawnego wina, 50 dag pokrojonych i zmiażdżonych liści aloesu (bez kolców!), 50 dag miodu i ewentualnie sok z cytryny. Odstaw w zamkniętym naczyniu w ciemne miejsce na 4-5 dni. Przecedź i pij łyżkę wina 3 razy dziennie.

Pamiętajmy o tym, że warunkiem wzmocnienia odporności jest zachowanie zdrowego rozsądku w tym, co robimy!

Źródła:
www.poradnikzdrowie.pl
www.zdrowieinatura24.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.