Kurkuma – przyprawa idealna?

kurkuma

Kurkuma jest podstawową przyprawą kuchni indyjskiej. Dla Hindusów jest świętą przyprawą, często wykorzystywaną w obrzędach religijnych.
Ta rozgrzewająca, aromatyczna przyprawa z gorzkim posmakiem jest szeroko stosowana w kuchniach południowo- i środkowo-wschodniej Azji. W południowo-wschodniej Azji świeża kurkuma jest wyżej ceniona niż jej postać wysuszona. W Tajlandii świeże kłącze jest ścierane na tarce i dodawane do potraw. Kurkuma jest także składnikiem żółtej pasty curry. Żółty ryż (Nasi Kuning) jest popularny na wschodnich wyspach Indonezji. W marokańskiej kuchni jest stosowana do przyprawiania mięs, szczególnie jagnięciny z warzywami. Jest także używana w mieszankach przypraw na Karaibach i w północnej Afryce oraz jako napar herbaciany na Okinawie w Japonii.

W kuchni krajów zachodnich nie stosuje się czystej kurkumy, lecz wchodzi ona w skład niektórych mieszanek przyprawowych (proszek curry) i sosów. Jasnożółta barwa kurkumy nadaje przyprawie curry pomarańczowy odcień.

Kurkuma jest jedną z najlepszych substancji przeciwrakowych, a epidemiologiczne dowody ukazują, że wśród ludzi, którzy jedzą tę przyprawę w dużych ilościach, występuje mniej przypadków zachorowań na raka. Pozytywne właściwości kurkumy na tym się nie kończą. Badania dowodzą również, że składnik ten ma też zdolności regulowania wszystkich procesów zachodzących w ludzkim organizmie.
Uwzględnienie jej w codziennej diecie jest najprostszym sposobem, aby cieszyć się dobrym zdrowiem.

Obszerne badania z pięciu ostatnich dekad udowodniły, że kurkuma redukuje zły cholesterol, wpływa na utlenianie lipoprotein, hamuje agregację płytek krwi, wpływa na procesy krzepnięcia krwi oraz na ryzyko zawału serca, hamuje rozwijanie się cukrzycy typu II, zapobiega reumatoidalnemu zapaleniu stawów, sklerozie, chorobie Alzheimera, hamuje infekcję HIV oraz rozwój guzów, wspomaga gojenie się ran, chroni przez uszkodzeniami wątroby, zwiększa wydzielanie żółci, chroni przez tworzeniem się katarakty oraz przed toksycznością i fibrozą (zwłóknieniem) płucną.

Na podstawie wyników trzech niezależnych studium przypadków wykazano, że kurkuma – której głównym aktywnym składnikiem jest kurkumina – posiada moc nie tylko w leczeniu zarówno behawioralnych, jak i psychologicznych objawów powiązanych z demencją, ale również pomaga w pełnym powrocie do zdrowia w zaledwie kilka miesięcy.

Tradycyjna przyprawa, która jest stosowana od tysiącleci w dużych ilościach w Indiach i południowo-wschodniej Azji, kurkuma – jest przedmiotem wielu badań naukowych w ostatnich latach. Kurkuma pozytywnie wpływa na układ krwionośny, trawienny i neurologiczny. Jednocześnie nadal rozwija się też niekończąca, jak się wydaje, lista chorób, z leczenia których przyprawa ta jest znana.
Tak właśnie jest w przypadku wpływu kurkumy na funkcje poznawcze, jak wykazało nowe badanie z Japonii. Lekarz naczelny szpitala Kariya Toyota General Hospital w mieście Kariya w Japonii i współpracownicy, ocenili trzy oddzielne studium przypadków dotyczące kurkumy, dochodząc do fascynujących wniosków odnośnie właściwości leczniczych tej przyprawy. W każdym przypadku wykazano, że kurkuma przynosi ulgę zarówno w objawach demencji, jak i poprawia ogólne funkcje poznawcze.

„W badaniu dotyczącym trzech pacjentów z chorobą Alzheimera, u których utrata funkcji poznawczych i behawioralnych oraz psychologicznych objawów demencji była ciężka – manifestująca się poprzez drażliwość, pobudzenie, uczucie lęku oraz apatię – uzupełnienie diety o proszek z kurkumy w kapsułkach przez ponad rok, wykazało powiązanie z poprawą objawów”, napisali autorzy w podsumowaniu badania.

Dodali również: „Całkowity wynik krótkiego kwestionariusza Inwentarza Neuropsychiatrycznego (NPI) znacząco się obniżył – zarówno jeśli chodzi o ostrość objawów, jak i obciążenie opiekunów – po 12 tygodniach leczenia… Wynik w teście oceny otępienia MMSE (ang. Mini-Mental State Examination) wzrósł o 5 punktów (z 12/30 do 17/30) w jednym z przypadków, natomiast w pozostałych dwóch przypadkach pacjenci byli w stanie rozpoznać rodzinę w ciągu jednego roku od rozpoczęcia leczenia”.

Spożywanie zaledwie jednego grama kurkumy dziennie przez trzy miesiące, może prowadzić do „niesamowitej poprawy”.

Tak więc, gdy konwencjonalny przemysł leczniczy w dalszym ciągu marnuje miliardy dolarów poszukując „farmaceutycznego złotego środka” przeciwko demencji, prosta i niedroga przyprawa pozyskana z rośliny już to osiąga. Spożywanie zaledwie jednego grama, lub około jednej czwartej łyżeczki proszku kurkumy dziennie, jest wystarczające, aby uzyskać niesamowitą poprawę w przypadku objawów demencji.

Wcześniejsze badania opublikowane w czasopiśmie Annals of Indian Academy of Neurology w 2008 r., potwierdzają te wyniki wykazując, że naturalne mechanizmy antyoksydacyjne, przeciwzapalne i detoksykujące kurkumy, pomagają poprawić pamięć u pacjentów cierpiących na demencję. Innymi słowy, spożywając po prostu więcej tej pełnej smaku przyprawy w ramach naszej codziennej diety, możemy potencjalnie całkowicie odmienić zdrowie mózgu i złagodzić nawet najcięższe objawy demencji.

„Właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i lipofilne kurkuminy poprawiają funkcje poznawcze pacjentów z chorobą Alzheimer’a” – napisali autorzy wcześniej wspomnianego badania, w streszczeniu. „Ze względu na różne efekty kurkuminy, takie jak zmniejszenie ilości płytek starczych beta-amyloid, opóźnioną degradację neuronów […] działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz zmniejszone wytworzenie mikrogleju, ogólna pamięć pacjentów z chorobą Alzheimer’a poprawiła się”.

Źródło: faktydlazdrowia.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.