Mięta – Magia prosto z ogrodu

Nie ma chyba osoby, która nie zna tej rośliny. Mięta, bo o niej mowa, jest rośliną niezwykle aromatyczną, zdrowotną i chętnie dodawaną niemalże do wszystkiego.
Obecnie znamy ponad trzydzieści jej gatunków, najbardziej rozpoznawane są jednak dwa: mięta ogrodowa (najpopularniejsza i najczęściej uprawiana w przydomowych ogródkach) oraz mięta pieprzowa.
Rzymscy filozofowie lubowali się w noszeniu miętowych wianków (miała pobudzać pracę mózgu) a jej młode liście dodawano do mleka, by zachować jego świeżość i zapobiegać kwaśnieniu.
Dzisiaj mięta jest popularna w przemyśle – pozyskuje się z niej mentol, czyli właśnie miętowy aromat dodawany do rozmaitych produktów.

Do czego może przydać się mięta?
Zanim przejdziemy do zdrowotnych efektów spożywania mięty, możemy powiedzieć, do czego używamy jej w kuchni.
Doskonała jest do białego mięsa, sosów wszelkiego rodzaju, serów, pomidorów, herbat, zielonej sałaty i szpinaku, lodów, likierów i napojów.
Szczególnie polecamy także napar jako alternatywa dla herbaty w upalne dni.

Zdrowotne korzyści mięty
Działa rozkurczowo i moczopędnie, odkażająco, uspokajająco. Poprawia trawienie, łagodzi wzdęcia.
Wspaniale orzeźwia.
Olejek miętowy znany jest również z tego, że dobrze sprawdza się w przypadku łagodzenia bólu stawów i nerwobóli.

Polecamy: Suszona mięta ogrodowa oraz Suszona mięta pieprzowa od Andrzeja Wojtkowskiego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.