Curry indyjskie – 100g – dr Kaldysz

curry indyjska dr kaldysz
6,95 zł
Wysyłka do 14 dni
Curry to przede wszystkim nazwa grupy potraw kuchni indyjskiej – warzywa, ryby, czy nawet mięso w pikantnym sosie. Tysiące odmian curry różnice smakowe zawdzięczają różnym kompozycjom przypraw – tzw. masali, przyrządzanej na bieżąco, ucieranej za każdym razem w moździerzu ze świeżych składników. W Europie nazwa ”curry” kojarzy się jednak z mieszanką sproszkowanych przypraw – angielskie ”curry powder”, niekiedy zmieszanych z olejem, lub ghee – czyli pastą curry. Niemal niespotykany w samych Indiach zwyczaj mielenia i mieszania przypraw ”na zapas” został wprowadzony przez Brytyjczyków w XVIII wieku – wracający do kraju po niekiedy bardzo długim pobycie w koloniach zabierali ze sobą swoje ulubione mieszanki masali. Curry przede wszystkim proponujemy dodawać do ryżu – nadaje mu wyrazisty smak i zapach oraz piękny kolor. Szczególnie ułatwia trawienie wszelkich tłustych potraw, ale także nadaje się do przyprawiania dań wegetariańskich, ryb, jaj i serów. Potrawy z curry nie pobudzają pragnienia, jego smak można podkreślić kilkoma kroplami soku cytrynowego.
Prezentowana mieszanka składa się z chilli, kolendry, owoców kminu rzymskiego, gorczycy, pieprzu czarnego, nasion kozieradki, liści Koenegii Murraya (tzw. Drzewo Curry), imbiru, kurkumy, cynamonu i goździków.
Opakowanie: 100g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.