Kurkuma – 100g – dr Kaldysz

kurkuma szafran indyjski dr kaldysz 100g
8,70 zł
Wysyłka do 14 dni

Kurkuma jest jedną z najlepszych substancji przeciwrakowych, a epidemiologiczne dowody ukazują, że wśród ludzi, którzy jedzą tę przyprawę w dużych ilościach, występuje mniej przypadków zachorowań na raka. Pozytywne właściwości kurkumy na tym się nie kończą. Badania dowodzą również, że składnik ten ma też zdolności regulowania wszystkich procesów zachodzących w ludzkim organizmie.
Uwzględnienie jej w codziennej diecie jest najprostszym sposobem, aby cieszyć się dobrym zdrowiem.

Obszerne badania z pięciu ostatnich dekad udowodniły, że kurkuma redukuje zły cholesterol, wpływa na utlenianie lipoprotein, hamuje agregację płytek krwi, wpływa na procesy krzepnięcia krwi oraz na ryzyko zawału serca, hamuje rozwijanie się cukrzycy typu II, zapobiega reumatoidalnemu zapaleniu stawów, sklerozie, chorobie Alzheimera, hamuje infekcję HIV oraz rozwój guzów, wspomaga gojenie się ran, chroni przez uszkodzeniami wątroby, zwiększa wydzielanie żółci, chroni przez tworzeniem się katarakty oraz przed toksycznością i fibrozą (zwłóknieniem) płucną.

Kurkuma jest podstawową przyprawą kuchni indyjskiej. Dla Hindusów jest świętą przyprawą, często wykorzystywaną w obrzędach religijnych.
Ta rozgrzewająca, aromatyczna przyprawa z gorzkim posmakiem jest szeroko stosowana w kuchniach południowo- i środkowo-wschodniej Azji. W południowo-wschodniej Azji świeża kurkuma jest wyżej ceniona niż jej postać wysuszona. W Tajlandii świeże kłącze jest ścierane na tarce i dodawane do potraw. Kurkuma jest także składnikiem żółtej pasty curry. Żółty ryż (Nasi Kuning) jest popularny na wschodnich wyspach Indonezji. W marokańskiej kuchni jest stosowana do przyprawiania mięs, szczególnie jagnięciny z warzywami. Jest także używana w mieszankach przypraw na Karaibach i w północnej Afryce oraz jako napar herbaciany na Okinawie w Japonii.

W kuchni krajów zachodnich nie stosuje się czystej kurkumy, lecz wchodzi ona w skład niektórych mieszanek przyprawowych (proszek curry) i sosów. Jasnożółta barwa kurkumy nadaje przyprawie curry pomarańczowy odcień.

Opakowanie: 100g
Producent: dr Kaldysz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.