Mielona dzika róża (skórka) – 100g – Natura Wita (Naturvit)

Naturvit_Natura_wita mielona dzika róża naturvit 100g mielona_skórka_dzikiej_róży
7,48 zł
Wysyłka w do 14 dni

Mielona dzika róża – skórka owocu ususzona i zmielona na proszek.
Sposób podania: trzy razy dziennie po łyżeczce, przed posiłkiem, popijając wodą. Nie gryźć.
Opakowanie: 100g

Owoc dzikiej róży jest bogaty w wiele mikroelementów i witamin (szczególnie wit. C).
Polecana jest szczególnie w chorobach wątroby i przewodu pokarmowego, w anemii i awitaminozach. Tamuje krwawienia, działa moczopędnie, przeciwbiegunkowo, wypłukuje złogi z dróg moczowych. Mielona dzika róża z kolei to owoc w formie ułatwiającej wchłanianie.

Dzika róża, ze względu na swój skład, działa wspomagająco przy przeziębieniach, jednak prawdziwą swoją moc odkrywa w przypadku kruchości naczyń krwionośnych. Udowodniono, że witamina C uelastycznia żyły i tętnice, co czyni je odporniejszymi na pęknięcia. Z tego tytułu, produkty w nie bogate zalecane są dla osób starszych oraz cierpiących na anemię.

Mieloną dziką różę stosuje się także przy nieżytach przewodu pokarmowego, biegunkach, w chorobie wrzodowej żołądka, dwunastnicy, reumatyzmie i oparzeniach. Często traktuje się ją jako główny lek przy szkorbucie.

Wyciągi z dzikiej róży zaleca się kobietom w okresie ciąży i karmienia, rekonwalescentom oraz osobom w stanach ogólnego osłabienia i zmęczenia. Z owoców dzikiej róży pozyskuje się olej, zawierający witaminę E, karotenoidy, sterole oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Stosuje się go w fizjoterapii do leczenia stanów zapalnych skóry, oparzeń i trudno gojących się ran.

Co można przygotować z owoców dzikiej róży?

Napar – 1 łyżeczkę suszonych owoców dzikiej róży zalać szklanką wrzątku, a następnie pozostawić na 10-15 minut w naczyniu z przykryciem. Najlepiej tak przygotowany napój pić 2-3 razy dziennie, szczególnie jeżeli doskwierają któreś z wyżej wymienionych dolegliwości.

Odwar – 2 łyżki rozdrobnionych suszonych owoców dzikiej róży zalać szklanką wody i gotować maksymalnie 5 minut. Przecedzić. Można pić 2-3 razy dziennie.

Surowe owoce dzikiej róży spożywane 3-5 razy w ciągu doby, zapewnią dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Domowej roboty konfitury, dżemy, przetwory, soki i syropy przygotowane z wykorzystaniem tych owoców są również bogatym źródłem żelaza.

 

O właściwościach dzikiej róży można poczytać tutaj: portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-dzikej-rozy

O tym, skąd wziąć witaminę C w naturalnej formie oraz że wcale nie cytryna ma jej najwięcej, pisaliśmy tutaj: Skąd wziąć witaminę C?

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.