Prosty przepis na domowy chleb

Dziś prezentujemy Wam wspaniały i prosty przepis na przepyszny chleb. Dzięki temu nie będziecie musieli już panikować, gdy w piekarni braknie chleba... A nawet może przestaniecie w ogóle kupować gotowce? Osobiście gorąco do tego zachęcamy. Sprawdźcie, a nie pożałujecie!

    Składniki na zaczyn: - 10 dag drożdży - 1 łyżka mąki pszennej - ok. 4 łyżek ciepłej wody - 1/2 łyżeczki soli - szczypta cukru

Zaczyn wymieszać w garnuszku lub misce, przykryć pokrywką lub talerzykiem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Sprawdzić, czy drożdże zwiększyły swoją objętość.

Przygotować pozostałe składniki: - 1/2 kg śruty pszennej - 1/2kg śruty orkiszowej - 5 łyżek siemienia lnianego - 5 łyzek płatków owsianych - 5 łyżek otrąb żytnich (ewentualnie) - 5 łyżek otrąb owsianych (ewentualnie) - 5 łyżek łuskanego słonecznika - 5 łyżek sezamu - ok 1l zimnej wody.

Sypkie składniki wymieszać razem, dołożyć zaczyn z drożdży, wlać wodę i wymieszać. Uwaga: Mieszanina powinna mieć luźną konsystencję, nie należy jej zagniatać! Miskę, w której wyrabiamy ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie szykujemy blaszki (ok. 3 sztuki), w których będziemy wypiekać chleb (mogą to być krótkie "keksówki" lub blachy na pasztet). Na dnie blaszek wysypujemy część otrąb i siemienia lub płatków. Ciasto przekładamy do blaszek tak, by sięgało mniej więcej do połowy ich wysokości. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut aż wypełni prawie całą foremkę. Przed włożeniem do piekarnika możemy posypać ciasto płatkami owsianymi. Następnie pieczemy 35 minut w piekarniku w temperaturze 220 stopni.

My nie doczekaliśmy momentu, aż chleb ostygnie. Wierzymy, że Wy też nie dacie rady ;-)

fot. Marek Pazera