Przepis na: Cukinie faszerowane kozim serem i miętą

przepis na cukinie faszerowane kozim serem i miętą

Wiosna! Nowalijki,  młode warzywa, świeże zioła, słońce! Dawne zielarki umiały korzystać z darów łąki, nie tylko leczyły ziołami, lecz również często wykorzystywały je w kuchni. Stąd też przepis na młode cukinie ze zdrowym kozim serem i „ziołami z łąki wprost do garnka”.

Składniki:
– 4 niewielkie cukinie,
– 200 g koziego twarożku (typu Chavroux),
– 2 szalotki,
– 2 ząbki czosnku,
– 4 gałązki świeżej mięty,
– 10 ml oliwy z oliwek (może być olej kokosowy nierafinowany),
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
– 1 łyżeczka mielonego kminku,
– sól i pieprz do smaku.

cukinia, mięta, serCukinia, im jest młodsza tym smaczniejsza! Jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Ceniona na całym świecie za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Natomiast, ser kozi posiada wszystkie ważne dla zdrowia składniki odżywcze. Zawiera bowiem dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A. Stanowi także skarbnicę mikroelementów tj.: wapń, potas, fosfor czy magnez, koniecznych do budowy szkieletu, kości, mięśni, mózgu oraz prawidłowej pracy serca i nerek.

Wykorzystane w kuchni razem stanowią idealną wiosenną dawkę piękna i zdrowia dla naszego organizmu. W połączeniu z aromatyczną miętą, posiadającą mnóstwo właściwości zdrowotnych, stanowią bombę mikroelementowo-witaminową.

Sposób przygotowania:cukinia faszerowana kozim serem i miętą
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Myjemy cukinie i obcinamy czubki. Przecinamy wzdłuż i wydrążamy łyżeczką miąższ, który następnie siekamy, gdyż jest częścią dania. Obieramy i miażdżymy czosnek, siekamy szalotki. Połowę oliwy podgrzewamy w rondlu. Wrzucamy szalotki, czosnek i miąższ z cukinii. Dusimy przez 5 min na niewielkim ogniu. Dodajemy zioła prowansalskie. Solimy i pieprzymy. Wydrążone cukinie napełniamy farszem. Układamy je w żaroodpornym naczyniu, podlewamy szklanką wody i łyżką oliwy i wsadzamy na 20 min do piekarnika. W tym czasie myjemy i siekamy liście mięty. Mieszamy je z kozim twarożkiem, resztą oliwy, kminkiem, szczyptą soli i pieprzu. Wyjmujemy cukinie z pieca i odstawiamy na 5 minut. Następnie układamy na nich kozi ser z miętą. Podajemy ciepłe.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.