Przepis na: Kotlety z kaszy jaglanej

Długo zbieraliśmy się, by podzielić się z Wami tym przepisem. Nie dlatego, że mieliśmy jakieś wątpliwości. Długo zajęło nam po prostu otrząśnięcie się z tego, jak dobre mogą być bezmięsne kotlety... Jesteśmy pewni, że jeśli raz ich spróbujecie, tak jak my nie będziecie mogli zapomnieć dobrego wrażenia, jakie na Was zrobiły.

Są niesłychanie proste w przygotowaniu, przepis daje też dużą swobodę w doborze przypraw i dodatków. Sami pewnie się przekonacie, że jeśli tylko odpowiednio się je przyprawi, nie będą różnić się od tych przygotowanych z mięsa... Przejdźmy więc do przepisu.

[caption id="attachment_2133" align="alignright" width="232"]kotlety z kaszy jaglanej Zdjęcie pochodzi ze strony: gotuj.pl[/caption] Składniki: - szklanka kaszy jaglanej - marchewka - 1/2 dużego selera - jedna papryka - kawałek pora - natka pietruszki - koperek - bazylia - 1/2 szklanki płatków owsianych - sól i pieprz - olej

Przygotowanie: Kaszę jaglaną należy ugotować i pozostawić do wystudzenia. Marchewkę i seler ugotować na parze lub w wodzie (ewentualnie zetrzeć na tartce o grubych oczkach i podsmażyć do miękkości). Następnie uparowaną/ugotowaną marchewkę i seler wraz z surową papryką ścieramy na tartce o grubych oczkach (oczywiście jeśli nie zrobiliście tego wcześniej). Wszystkie składniki "stałe" łączymy w jedną masę, doprawiamy solą i pieprzem (można ewentualnie dorzucić nieco zielonej czubrycy dla smaku). Z powstałej masy formujemy małe kotleciki, które smażymy na niewielkiej ilości oleju.

Podajemy tak, jak zwykłe, mięsne kotleciki. Smacznego!