Przepis na: Kotlety z kaszy jaglanej

kotlety z kaszy jaglanej przepis

Długo zbieraliśmy się, by podzielić się z Wami tym przepisem. Nie dlatego, że mieliśmy jakieś wątpliwości. Długo zajęło nam po prostu otrząśnięcie się z tego, jak dobre mogą być bezmięsne kotlety… Jesteśmy pewni, że jeśli raz ich spróbujecie, tak jak my nie będziecie mogli zapomnieć dobrego wrażenia, jakie na Was zrobiły.

Są niesłychanie proste w przygotowaniu, przepis daje też dużą swobodę w doborze przypraw i dodatków. Sami pewnie się przekonacie, że jeśli tylko odpowiednio się je przyprawi, nie będą różnić się od tych przygotowanych z mięsa… Przejdźmy więc do przepisu.

kotlety z kaszy jaglanej

Zdjęcie pochodzi ze strony: gotuj.pl

Składniki:
– szklanka kaszy jaglanej
– marchewka
– 1/2 dużego selera
– jedna papryka
– kawałek pora
– natka pietruszki
– koperek
bazylia
– 1/2 szklanki płatków owsianych
– sól i pieprz
– olej

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną należy ugotować i pozostawić do wystudzenia.
Marchewkę i seler ugotować na parze lub w wodzie (ewentualnie zetrzeć na tartce o grubych oczkach i podsmażyć do miękkości). Następnie uparowaną/ugotowaną marchewkę i seler wraz z surową papryką ścieramy na tartce o grubych oczkach (oczywiście jeśli nie zrobiliście tego wcześniej).
Wszystkie składniki „stałe” łączymy w jedną masę, doprawiamy solą i pieprzem (można ewentualnie dorzucić nieco zielonej czubrycy dla smaku). Z powstałej masy formujemy małe kotleciki, które smażymy na niewielkiej ilości oleju.

Podajemy tak, jak zwykłe, mięsne kotleciki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.