Przepis na ciastka orkiszowe

Dziś prezentujemy przepis na pyszne ciastka orkiszowe - sycące, o niepowtarzalnym smaku. Idealne do kawy czy herbaty, obok których nie można przejść obojętnie! Dziękujemy Ewie za nadesłanie przepisu! Składniki: - 3 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - 1 kostka masła

Dobór składników: 3 szklanki mąki, z czego 1 szklanka śruty pszennej, 1 szklanka śruty orkiszowej, 1 szklanka zmielonych płatków owsianych (można je zmielić na mąkę w starym młynku do kawy). Dobór mąki jest dowolny, ale przy śrutach, czyli mąkach z pełnego przemiału, nie ma uczucia łaknienia większej ilości ciastek. Proponujemy  także ciastka z 1 szklanki śruty orkiszowej i 2 szklanek mąki owsianej (ze zmielonych płatków owsianych). Co do cukru - można użyć cukru pudru, albo drobnoziarnistego nierafinowanego cukru brązowego. Można też użyć mniejszej ilości cukru np. 0,5 szklanki cukru i 2 łyżki płynnego miodu.

Sposób przyrządzenia: 1. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie w środku kopczyka mąki i wbić tam jajko. Włożyć łyżkę śmietany i miód, po czym wymieszać szpikulcem noża lub widelcem. 2. Dodać cukier i wymieszać. 3. Masło wyjęte z lodówki (zimne) położyć na wymieszanej mące i posiekać nożem na drobne kawałki najlepiej nie dotykając masła dłońmi, aby zbyt szybko nie zrobiło się miękkie. Wmieszać masło w mąkę przy pomocy noża. 4. Zagnieść rękami ciasto w zwartą kulkę. Jeśli będzie się lepiło, podsypać stolnicę mąką. 5. Włożyć zagniecione ciasto do woreczka foliowego i schować do lodówki na pół godziny. 6. Wyjąć schłodzone ciasto na stolnicę, odkrawać po kawałku i z każdego kawałka uformować wałkiem placek grubości 1-1,5 cm. Następnie przy pomocy foremek wykroić kształt ciasteczek. 7. Wycięte ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, blisko siebie (nie trzeba smarować blachy), bo nie urosną dużo jeśli są ze śruty. 8. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Tak przygotowane ciastka można podawać do kawy lub herbaty, można też przyozdobić je wedle własnego uznania i smaku.

Smacznego!