Przepis na: domowy makaron

domowy makaron ręcznie robiony przepis

Po co kupować makaron, skoro własnoręcznie można go bardzo łatwo i szybko przygotować w domowym zaciszu? Podajemy przepis na porcję dla 2-3 osób.

Składniki:
– ok. 200g mąki pszennej
– 1 jajko
– 2 żółtka
– ok. 0,5 szklanki wody (ciepłej)
– 1 łyżeczka soli
– odrobina oliwy

Przygotowanie:
– zmieszać mąkę z solą i zrobić wgłębienie w usypanym kopczyku.
– do wgłębienia wbić jajko i żółtka, dolać oliwę
– przez ugniatanie połączyć ze sobą składniki (podlewając wodą)
– zagnieść gładkie i sprężyste ciasto
– przykryć ciasto ściereczką i odstawić na ok 30-35 minut
– ciasto rozwałkować na placek, podsypując mąką
– Tutaj formujemy kształt makaronu (dowolny)
– zagotować i osolić wodę
– makaron gotować do czasu, aż będzie al dente (taki jest najlepszy!)

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.