Przepis na: domowy makaron

Po co kupować makaron, skoro własnoręcznie można go bardzo łatwo i szybko przygotować w domowym zaciszu? Podajemy przepis na porcję dla 2-3 osób.

Składniki: - ok. 200g mąki pszennej - 1 jajko - 2 żółtka - ok. 0,5 szklanki wody (ciepłej) - 1 łyżeczka soli - odrobina oliwy

Przygotowanie: - zmieszać mąkę z solą i zrobić wgłębienie w usypanym kopczyku. - do wgłębienia wbić jajko i żółtka, dolać oliwę - przez ugniatanie połączyć ze sobą składniki (podlewając wodą) - zagnieść gładkie i sprężyste ciasto - przykryć ciasto ściereczką i odstawić na ok 30-35 minut - ciasto rozwałkować na placek, podsypując mąką - Tutaj formujemy kształt makaronu (dowolny) - zagotować i osolić wodę - makaron gotować do czasu, aż będzie al dente (taki jest najlepszy!)

Smacznego!