Przepis na: Pasztet z pestek dyni

Zostaliśmy niedawno poczęstowani takim pasztetem - nie wiedząc, z czego tak naprawdę jest zrobiony. W smaku ciężko odróżnić go od pasztetu tradycyjnego, jest jednak zdecydowanie zdrowszą i ciekawszą alternatywą. Dziś chcemy się z Wami podzielić przepisem na: Pasztet z pestek dyni. Polecamy!

[caption id="attachment_1942" align="alignright" width="300"]Zdjęcie pochodzi z: zdrowienatalerzu.pl Zdjęcie pochodzi z: zdrowienatalerzu.pl[/caption]

Składniki: - 200g łuskanych pestek dyni - 2 szklanki gorącej wody - 2 bułki grahamki - 3 łyżki mąki sojowej lub kukurydzianej - 1/2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżeczka przyprawy warzywnej w proszku - 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego - 1/2 sproszkowanego czosnku - 1/2 łyżeczki soli - 2 cebule - 1/2 papryki - 1/3 szklanki oleju

Przygotowanie: Pestki dyni należy zmielić na proszek i zalać 1 szklanką gorącej wody, po czym odstawić na 10 minut. Grahamki namoczyć w drugiej szklance gorącej wody, następnie dodać mąkę, sos sojowy i przyprawy. Mieszankę zmiksować. Cebule udusić na oleju z dwiema łyżkami wody, po czym dodać je do zmiksowanej masy i wymieszać. Wylać do wysmarowanej formy i piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około godzinę.

Podawać po wystygnięciu.

Smacznego!