Przepis na: Pasztet z pestek dyni

pasztet z pestek dyni przepis

Zostaliśmy niedawno poczęstowani takim pasztetem – nie wiedząc, z czego tak naprawdę jest zrobiony. W smaku ciężko odróżnić go od pasztetu tradycyjnego, jest jednak zdecydowanie zdrowszą i ciekawszą alternatywą. Dziś chcemy się z Wami podzielić przepisem na: Pasztet z pestek dyni.
Polecamy!

Zdjęcie pochodzi z: zdrowienatalerzu.pl

Zdjęcie pochodzi z: zdrowienatalerzu.pl

Składniki:
– 200g łuskanych pestek dyni
– 2 szklanki gorącej wody
– 2 bułki grahamki
– 3 łyżki mąki sojowej lub kukurydzianej
– 1/2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżeczka przyprawy warzywnej w proszku
– 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
– 1/2 sproszkowanego czosnku
– 1/2 łyżeczki soli
– 2 cebule
– 1/2 papryki
– 1/3 szklanki oleju

Przygotowanie:
Pestki dyni należy zmielić na proszek i zalać 1 szklanką gorącej wody, po czym odstawić na 10 minut. Grahamki namoczyć w drugiej szklance gorącej wody, następnie dodać mąkę, sos sojowy i przyprawy. Mieszankę zmiksować. Cebule udusić na oleju z dwiema łyżkami wody, po czym dodać je do zmiksowanej masy i wymieszać.
Wylać do wysmarowanej formy i piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około godzinę.

Podawać po wystygnięciu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.