Czym jest włoska kuchnia bez prawdziwego pesto? Każdy, kto miał okazję go spróbować, doskonale wie, jak wspaniałym dodatkiem jest do praktycznie każdego makaronu. Dlatego właśnie przedstawiamy prosty przepis na przygotowanie własnego, niepowtarzalnego pesto. Nietrudno dostać świeżą bazylię, ponadto zbliża się czas na zbiory orzechów włoskich, stąd przepis na pesto z bazylii i orzechów włoskich.
Składniki: - garść bazylii - ok. 10 orzechów włoskich - ok. pół garści startego parmezanu - oliwa z oliwek- sporo- do uzyskania konsystencji sosu - sól - ewentualnie ząbek czosnku
Przygotowanie: Bazylię myjemy i dokładnie suszymy. Orzechy obieramy z łupinek. Wszystkie składniki wrzucamy do miksera lub moździerza i ucieramy podlewając całość oliwą z oliwek. Solimy do smaku.
Proste, prawda? Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony odczarujgary.pl. Dziękujemy!