Przepis na: Pesto z jarmużu

Zgodnie ze złożoną obietnicą, prezentujemy pierwszy sprawdzony, jarmużowy przepis, którym jest znane wszystkim pesto. W sam raz na najbliższy obiad!

O samym jarmużu poczytać możecie tutaj - "Jarmuż przypomniany"

Składnikipesto z jarmużu - 30 g liści jarmużu (ok. 2 szklanek), - 1/2 ząbka czosnku, - 2 łyżki płatków migdałów lub garść orzechów włoskich, - 1,5cm kostka parmezanu (10 g) lub innego sera typu grana (np. pecorino romano lub grana padano), - 70ml oliwy z oliwek, - sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

Jarmuż należy porządnie opłukać i oderwać liście. Odmierzamy około 30 g (jak będzie więcej to nic się nie stanie) i kroimy na drobne kawałki (ręcznie lub za pomocą pojemnika do rozdrabniacza lub miksera lub też innego urządzenia).

pesto-jarmuz przygotDo rozdrobnionego jarmużu dodajemy obrany czosnek oraz lekko podprażone na patelni płatki migdałów (lub po prostu wrzuć garść orzechów włoskich), pokruszony (starty) parmezan, oliwę z oliwek oraz po szczypcie soli morskiej i pieprzu dla wzmocnienia smaku.

Wszystkie składniki miksujemy razem, tak długo aby otrzymać jednolitą konsystencję. Jeżeli pesto wyszło zbyt gęste można dodać więcej oliwy lub trochę zimnej wody.

Jarmużowe pesto możemy wykorzystać dokładnie w tych samych potrawach, w których do tej pory stosowaliśmy pesto z bazylii.pesto do

Dobrze smakuje, jako dodatek do makaronów (w szczególności, gdy dodamy na wierzch potrawy słony ser typu feta), do filetu z kurczaka oraz jako sos do zapiekanki serowo-kalafiorowej.

Smacznego!