Przepis na sałatkę z arbuzem, miętą i serem feta

Mięta jako dodatek do sałatki? Oczywiście że tak! Niecodzienna sałatka z arbuzem, miętą i serem feta to nasza dzisiejsza propozycja kulinarna, znaleziona na blogu Asi (odczarujgary.pl). Serdecznie dziękujemy za przepis i zdjęcia!

Tak autorka opisuje swoje dzieło: "Smak jest zachwycający, cudownie orzeźwia. Słodycz arbuza przeplata się ze smakiem słonej fety. Czarna oliwka idealnie współgra z czerwoną, niezbyt ostrą cebulą. Całość dopełnia kilka listków mięty. Sałatę możemy skropić przygotowanym dressingiem lub dobrą oliwą z oliwek i białym, gęstym octem balsamicznym. Całość zachwycająco będzie wyglądała podana w wydrążonym arbuzie. To propozycja idealna na wiosnę czy lato, na piknik na powietrzu czy też przyjęcie w domu."

arbuz6

Składniki: - sałata, rukola (różne rodzaje sałat) - arbuz - feta - czarne oliwki - czerwona cebula - mięta - oliwa z oliwek + biały, gęsty sos balsamico lub - oliwa z oliwek, miód, sok z cytryny - świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie: Jeśli sałatkę chcemy podać w skorupce arbuza, musimy arbuza wydrążyć. Sałatę dokładnie myjemy suszymy. Arbuza i fetę kroimy w podobnej wielkości kostki. Oliwki kroimy na kawałki, cebulę w półplastry. Sałatą wykładamy naczynie lub wydrążonego arbuza. Resztę składników mieszamy ze sobą delikatnie i dodajemy do sałaty. Do całości dodajemy kilka posiekanych listków mięty. Sałatę możemy skropić oliwą z oliwek oraz gęstym białym octem balsamico. Możemy również przygotować dressing mieszając oliwę z oliwek z łyżką miodu oraz kilkoma kroplami cytryny. Sałatę oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

arbuz1   arbuz3   arbuz4   arbuz5

Te, oraz inne przepisy Asi znajdziecie na jej blogu odczarujgary.pl