Przepis na: Świąteczny sernik z białą czekoladą, nutą cynamonu, żurawiną i orange curd

"Iście świąteczny jest ten sernik. Z pachnącymi, maślanymi ciasteczkami na spodzie, masą serową połączoną z białą czekoladą i cynamonem, kremem pomarańczowym, piernikową posypką  oraz żurawiną wieńczącą całość", jak napisała Joanna na swoim blogu. Poniżej cały przepis na to niesamowite, świąteczne cudo:

SKŁADNIKI:     Spód:     - 200 g ciasteczek owsianych/maślanych     - 100 g roztopionego masła     Masa serowa:     - 1 kg zmielonego twarogu     - 3 tabliczki białej czekolady     - 4 jajka     - 3 łyżki mąki ziemniaczanej     - 4 łyżki cukru pudru     - 1 łyżka cynamonu     Na sernik:     - serek mascarpone     - 4 pierniki w czekoladzie     - kubek świeżej żurawiny (lub mrożonej)     Orange curd:     - 2 pomarańcze – ok. 120 ml soku     - skórka otarta z 1 pomarańczy     - 60 g masła     - 2 łyżki soku z cytryny     - 1 łyżka likieru Cointreau     - 4 łyżki cukru pudru     - 3 jajka
410

PRZYGOTOWANIE:

1. Ciasteczka kruszymy bardzo dokładnie i mieszamy z roztopionym masłem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy masę ciasteczkową. Podpiekamy ją ok. 10-15 minut w 180 stopniach.

2. Twaróg bardzo dokładnie mielimy. Możemy zmiksować blenderem. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Do twarogu dodajemy białą czekoladę, miksujemy. Wbijamy jajka, po jednym i cały czas miksujemy masę. Dodajemy kolejno pozostałe składniki – wciąż miksujemy.  Masę wylewamy na ostudzony spód. Pieczemy 50 minut w 200 stopniach.

3. Aby przygotować orange curd, musimy umieścić w garnku: wyciśnięty sok z pomarańczy, masło, cukier, sok z cytryny i likier Cointreau (opcjonalnie). Podgrzewamy całość, zagotowujemy. W osobnej misce roztrzepujemy jajka. Jajka cienkim strumieniem wlewamy do gotującego się na małym ogniu soku pomarańczowego. Mieszamy trzepaczką masę do momentu aż zacznie gęstnieć. Po ok. 10 minutach mase przelewamy do szklanego pojemnika (miseczki, słoika) i wstawiamy do lodówki.

4. Po upieczeniu wyjmujemy sernik z papieru do pieczenia i formy. Serek mascarpone rozcieramy dokładnie wraz z łyżką cukru pudru i łyżką likieru Cointreau. Masą serkową dokładnie obtaczamy sernik. Pierniki rozdrabiamy (kruszymy, siekamy). Pierniczkami posypujemy masę serkową.

5. Na wierzch sernika nakładamy krem pomarańczowy. Sernik posypujemy żurawiną – może być mrożona.

Smacznego... I wesołych świąt!

[gallery ids="1859,1860,1858"]

Przepis i zdjęcia pochodzą ze strony odczarujgary.pl. Dziękujemy!