Tydzień z makaronem w sklepie ezdrowie.org.pl

Tym razem nietypowo, bo od środka tygodnia, rozpoczynamy Tydzień z makaronem w ezdrowie.org.pl. Potrwa do przyszłej środy (do 11.09.2013r.) i w tym czasie także będzie można zakupić w naszym sklepie wszelkie makarony (a może także i dodatki do nich) w wyjątkowych, promocyjnych cenach. Oczywiście nie pozostawimy Was także bez gotowych przepisów, którymi można wspomóc się w kuchni. Zapraszamy!

Aby znaleźć produkty z Makaronowej promocji można zajrzeć tutaj.

A co wiemy o samym makaronie? Najstarszy makaron znaleziono w Chinach, miał cztery tysiące lat i 20 cali długości. Znaleziono go w wiosce z okresu neolitu nad brzegami Żółtej Rzeki. To najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Według legendy do Europy sprowadził go znany wenecki podróżnik, Marco Polo. Jest to jednak tylko legenda, bowiem już tysiąc lat wcześniej, w II wieku naszej ery, rzymski badacz Galen wspomniał o tego typu potrawie, natomiast Muhammad al-Idrisi udokumentował istnienie suszonego makaronu (takiego, jak współczesny) w południowych Włoszech, na Sycylii i w Trabii ok. XII wieku, czyli jeszcze przed narodzinami Marco Polo.

Makaron jest półproduktem, co oznacza, że przed spożyciem należy go odpowiednio przyrządzić (wyjątek stanowią makrony skrobiowe, powszechnie znane pod nazwą makaronów chińskich, które można spożywać bez wcześniejszej obróbki termicznej). Makaron, w zależności od formy, gotuje się od kilku do kilkunastu minut. Dobrze ugotowany makaron musi być al dente, czyli stawiać zębom lekki opór podczas żucia i nie rozpływać się od razu w ustach. Ze względu na dużą zawartość skrobi oraz powszechne spożycie makarony, podobnie jak inne produkty zbożowe, są głównym źródłem węglowodanów w diecie. Makaron (wł. pasta) jest jednym z podstawowych dań kuchni włoskiej.

Makaron stanowi zarówno podstawę niektórych dań lub bywa dodatkiem do zup. Może być podawany z sosami (np. włoskim pesto), serem żółtym, białym, także na słodko.

Warto go jeść? Naszym zdaniem - tak!