Przepis na: bałkański burek z serem

bałański czarnogórski burek z serem

Podczas naszego pobytu w Czarnogórze, udało nam się skosztować prawdziwego bałkańskiego przysmaku. Burek, a raczej börek (od tureckiego czasownika bur – oznaczającego „zawijać”), ma długą historię. Potrawa wywodzi się z kuchni Imperium Osmańskiego, po raz pierwszy przyrządzono ją prawdopodobnie w tureckiej Anatolii. Poprzez kontakty ludności zamieszkującej kraje śródziemnomorskie burek przedarł się także do kuchni bałkańskiej, gdzie po raz pierwszy został przyrządzony w Niszu, serbskim mieście na południu kraju przez tureckiego kucharza w roku 1498. Z Serbii rozprzestrzenił się na sąsiadujące państwa na przestrzeni kolejnych stuleci. Paradoksalnie, to właśnie w kuchni bałkańskiej, a nie tureckiej pozostał bardziej popularny.

Przepis jest niezwykle prosty, a efekt przepyszny i niesamowicie sycący. W smaku lekko słony, potrafi zapełnić żołądek na długie godziny.

Składniki:bałański czarnogórski burek z serem

Ciasto (można użyć także gotowego ciasta francuskiego):
500 g mąki pszennej;
ok. 400 ml wody;
szczypta soli;
odrobina smalcu (ewentualnie masła).

Nadzienie:
500 g sera feta;
500 g twarogu (zmielonego);
1 jajko;
szczypta soli;
pieprz.

Przygotowanie:
Z mąki, soli i wody wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie, następnie odstawić je na 10-15 minut pod przykryciem.

Rozkruszyć ser feta, dodać jajko i twaróg, sól, pieprz i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Smalec lub masło roztopić.

Ciasto podzielić na 2 lub 3 części i pierwszą z nich lekko rozwałkować, a następnie posmarować delikatnie roztopionym smalcem (masłem). Rozwałkować na bardzo cienki, wręcz przejrzysty, okrągły placek.

W zależności od kształtu burka, jaki chcemy uzyskać, ciasto można układać na blaszce (najlepiej okrągłej) warstwowo, nakładając na każdą warstwę farsz i w efekcie uzyskamy okrągły placek.
Jeśli chcemy upiec burek w kształcie spirali lub cygara, farsz nakładamy na brzegi rozwałkowanego ciasta i zwijamy je w rulon równomiernie z każdej strony. Po każdym zawinięciu posmarować delikatnie roztopionym smalcem (masłem) i zwijać dalej kilka razy. Następnie zrobić nacięcie na środku i zwinąć do końca.
Zrobić to samo ze wszystkimi częściami ciasta.

Rozgrzać piekarnik do 250°C, posmarować blaszkę tłuszczem i ułożyć na niej burek. Piec przez ok. 30 min., do zarumienienia, następnie wyciągnąć.

Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.