Dynia i jej właściwości

Dynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Z miąższu można przygotować praktycznie wszystko. Zawiera sporo potasu oraz kwasu foliowego, a jej pestki dyni mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny, zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu. Czytaj dalej…

Olej kokosowy – właściwości i zastosowanie

Olej kokosowy efavit

Olej kokosowy to kosmetyk uniwersalny, a do tego jadalny! Jest dobry na wszystko: oczy, włosy, cerę, paznokcie, zęby. W przeciwieństwie do wszystkich innych kosmetyków, absolutnie nie zaszkodzi ci, jeśli go połkniesz. A możesz mieć na to ochotę, bo nierafinowany olej tłoczony na zimno pachnie obłędnie! Czytaj dalej…

Jarmuż przypomniany

jarmuż

Jarmuż to roślina posiadająca bogate właściwości prozdrowotne, niestety w naszym kraju służy bardziej do ozdoby innych dań niż jako składnik posiłków. Kiedyś ważny i często stosowany, dziś zapomniany. Warto przywrócić mu należne miejsce na naszych stołach! Czytaj dalej…

Czystek – lek na wszystko?

czystek siwy właściwości cistus incanus

Czystek staje się rośliną coraz bardziej rozpoznawalną na polskim rynku roślin o właściwościach leczniczych. Niestety, wraz ze wzrostem popularności, rośnie też liczba działań, których czystek wcale nie wykazuje. W czym więc pomaga czystek, który można kupić w sklepach? Czytaj dalej…

Truskawkowa moc!

truskawki

Truskawki – owoc powstały dawno temu z połączenia dwóch odmian poziomki, nieustannie zachwyca nas swoim smakiem i aromatem. Jednak mimo wielu walorów smakowych, truskawki oferują nam wiele także leczniczych i kosmetycznych właściwości i zastosowań. Jaka moc się w nich kryje? Czytaj dalej…

Echinacea – Jeżówka Purpurowa

echinacea

Jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea) to wieloletnia roślina, której ojczyzną jest Ameryka Północna.
Jest to bylina wieloletnia z rodziny astrowatych, dorastająca do 1m wysokości, z rozgałęzioną łodygą i szerokimi owłosionymi liśćmi. Z solidnej łodygi wyrastają wrzecionowate liście zwieńczone purpurowym kwiatem o charakterystycznym kolczastym środku, podobnym do nasrożonego jeża. Stąd nazwa rośliny ‚echinos’, co po grecku oznacza ‚jeż’. Czytaj dalej…

Kurkuma – przyprawa idealna?

kurkuma

Kurkuma jest podstawową przyprawą kuchni indyjskiej. Dla Hindusów jest świętą przyprawą, często wykorzystywaną w obrzędach religijnych.
Ta rozgrzewająca, aromatyczna przyprawa z gorzkim posmakiem jest szeroko stosowana w kuchniach południowo- i środkowo-wschodniej Azji. Czytaj dalej…

Mięta – Magia prosto z ogrodu

Nie ma chyba osoby, która nie zna tej rośliny. Mięta, bo o niej mowa, jest rośliną niezwykle aromatyczną, zdrowotną i chętnie dodawaną niemalże do wszystkiego.
Obecnie znamy ponad trzydzieści jej gatunków, najbardziej rozpoznawane są jednak dwa: mięta ogrodowa (najpopularniejsza i najczęściej uprawiana w przydomowych ogródkach) oraz mięta pieprzowa. Czytaj dalej…

Jagody Goji – owoce nieśmiertelności

Jagody Goji – jedne z popularniejszych owoców zdrowotnych sprowadzanych do naszego kraju. Unikalne w smaku, bogate we właściwości lecznicze.
Roślina, której zawdzięczamy jagody, nosi nazwę kolcowoju chińskiego – w krajach azjatyckich znana jest od tysięcy lat i od podobnego okresu czasu uznawana jest tam za roślinę leczniczą. Czytaj dalej…

Bazylia – na co i do czego

Bazylia. Inaczej zwana bazylkiem ogrodowym, bazylijką zwyczajną czy bazyliszką polską.
Jednoroczna roślina, która przebojem wdziera się do przydomowych ogródków i doniczek stojących na okiennych parapetach. Jeśli dostarczymy jej odpowiednich warunków (sporo słońca i nieco wilgoci), wyrośnie do pięknych 60cm wysokości (a czasem wyżej). Należy jednak pamiętać, że wymaga przynajmniej pięciu godzin słońca w ciągu doby. Jako bonus można potraktować Czytaj dalej…

Skąd wziąć witaminę C?

Witamina C odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Temu raczej nikt zaprzeczyć nie może. Bierze ona między innymi udział w syntezie hormonów nadnerczy, Ma także wpływ na zachowanie prawidłowego natlenowania komórek.
Mimo że badania wykazały brak wyraźnego wpływu na ryzyko pojawienia się przeziębień a także mały wpływ na czas ich trwania, trudno wyobrazić sobie domowe leczenie bez takich specyfików jak chociażby gorąca herbata z sokiem z cytryny. Czytaj dalej…

Przyprawy i zioła od Andrzeja Wojtkowskiego

Z przyjemnością informujemy, że do naszej oferty wprowadziliśmy już pierwsze produkty od pana Andrzeja Wojtkowskiego.
Zachęcamy do zapoznania się z listą ziół i przypraw, które w odróżnieniu od dostępnych w innych sklepach, cechują się niesamowitym aromatem i właściwościami. Czytaj dalej…