Przepis na: Jesienne ciasto z jabłkami i dynią

Jesień w pełni, póki co raczy nas całkiem ładną pogodą. Warto więc uczcić to, przygotowując sobie takie pyszne ciasto z jabłkami i dynią. Przepis (wcale nie tak skomplikowany jak mogłoby się wydawać) znajdziecie poniżej.

Składniki: 1. Ciasto: - kostka masła - 3 żółtka jajek - 3/4 szklanki cukru pudru - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli - kilka kropli aromatu cytrynowego 2. Nadzienie: - 1,5kg kwaśnych jabłek - 3/4kg miąższu dyni (bez pestek i skórki) - 2-3 duże cytryny - ok. 1 szklanki cukru (mniej, jeśli jabłka są mało kwaśne) - ok. 20 goździków - 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowanie: Cytryny dokładnie wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Miąższ dyni pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i dodać goździki. Podlać 1/3 szklanki wody i dusić na małym ogniu ok 15-20 minut. Jabłka obrać i umyć, miąższ pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Kiedy dynia zmięknie, dodać jabłka i 2/3 skórki cytrynowej. Dusić ok. 30 minut, aż dynia i jabłka zaczną się rozpadać. Na koniec dodać cynamon, ewentualnie dosłodzić. Odstawić do przestygnięcia, usunąć goździki.

    Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Dodać zimne, pokrojone na kawałki masło i żółtko, dosypać 1/3 skórki cytrynowej i ewentualnie dodać aromat. Wymieszać i rozetrzeć dobrze rękami, tak jak na kruszonkę (ciasto będzie sypkie). Przesypać je do foliowego woreczka i wstawić na 30 minut do lodówki.

    2/3 ciasta wysypać na blaszkę 25x35cm i uformować, dociskając wyższy brzeg. Podpiec ok 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni celsjusza aż lekko się zezłoci. Na podpieczony spód wyłożyć przestudzoną masę owocowo-dyniową, posypać równomiernie resztą ciasta. Piec ok 30-40 minut w 180 stopniach celsjusza.

Podawać na ciepło lub zimno, pokrojone na dość duże porcje. Smacznego!

[gallery columns="4" ids="1662,1663,1664,1665,1666,1667,1668"]