Przepis na: Makaron z kurkami i suszonymi pomidorami w sosie mascarpone

Kto był ostatnio na grzybach, ten wie, że można już je znaleźć, w całkiem dużych ilościach. Dlatego też nasza kolejna propozycja to makaron z kurkami i suszonymi pomidorami w sosie z mascarpone. Polecamy!

Składniki (dla 3 osób): - makaron – wstążki - 3 kubki kurek - cebula - oliwa z oliwek - serek mascarpone – 200 g - 100 ml białego wina - garść suszonych pomidorów - małe pomidory koktajlowe – kilka - świeża pietruszka - sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu - odcedzamy i przelewamy na sitku zimną wodą. Kurki oczyszczamy, większe kroimy w kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy pokrojoną cebulę. Dodajemy kurki – smażymy wszystko ok. 10 minut. Do kurek i cebuli dodajemy serek mascarpone. Rozprowadzamy go na patelni. Utworzy nam się sos. Całość podlewamy winem, podgrzewamy. Dodajemy suszone pomidory, sól. Po chwili dokładamy makaron i mieszamy wszystko. Sos powinien pokryć cały makaron. Na koniec dodajemy pomidory koktajlowe. Całość solidnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, posypujemy natką pietruszki. Smacznego!

Przepis znaleziony na odczarujgary.pl. Dziękujemy!

[gallery columns="4" ids="1529,1530,1531,1532"]