Przepis na: Omlet biszkoptowy

Omlet biszkoptowy to świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników czy naleśnika pieczonego. Świetnie smakuje np. z konfiturą rabarbarowo - truskawkową. Jest puszysty, pachnie masłem, to dobry posiłek na początek dnia zapewniający sporą ilość energii.

Omlet najpierw smażymy na patelni, następnie podpiekamy go krótko w piekarniku. Cały przepis, zaczerpnięty ze strony odczarujgary.pl, przedstawiamy poniżej:

Składniki (na 1 omlet): - 4 jajka, - szczypta soli, - łyżka masła, - słodka konfitura, - cukier puder (do posypania przed podaniem).  

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jajka myjemy, odzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy je na sztywną pianę. Żółtka w osobnej misce ucieramy mikserem. Do żółtek dodajemy połowę ubitej na sztywno piany, delikatnie mieszamy. Dodajemy resztę piany, ponownie delikatnie mieszamy, tak aby całość nie opadła.

Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy masę, rozprowadzamy łopatką. Smażymy 4 minuty. Po tym czasie patelnię z omletem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ponownie na 4 minuty.

Po upieczeniu podważamy omlet łopatka i wysuwamy na talerz. Możemy też podważyć delikatnie omlet, przykryc patelnię talerzem i odwracając ją wyłożyć omlet.

Omlet podajemy z konfiturą, oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!

[gallery ids="1724,1725,1726,1727,1728"]