Przepis na: Pieczone jabłka z nadzieniem śliwkowo-żurawinowym

Po powrocie z grzybobrania czy długiego spaceru,  cali zmarznięci, wchodzimy do kuchni, a tam piękny, owocowy  zapach wydobywający się z piecyka. Każdy marzy o czymś takim, prawda? Dlatego też kolejnym jesiennym, tym razem rozgrzewającym, przepisem są zapiekane w piecyku jabłka wypełnione nadzieniem z suszonych śliwek oraz żurawiny.

jabłka pieczone z nadzieniem śliwkowo-żurawinowym
Składniki niezbędne do przygotowania ciepłego deseru: - 4 duże jabłka, - 2 garści suszonych śliwek, - łyżka suszonych żurawin, - szczypta soli, - cynamon.

Sposób przygotowania: Umyte suszone owoce umieść w niedużym rondelku i wymieszaj razem. Zalej wodą, dodaj szczyptę soli (jeżeli wolisz coś słodkiego może być to cukier trzcinowy cukier brzozowy – ksylitol lub stewia) i gotuj pod przykryciem ciągle mieszając, aż owoce rozpadną się na niezbyt gęstą masę.

Dokładnie umyj jabłka. Odetnij górną ich część i wydrąż pestki. W ten sposób przygotowane owoce wypełnij nadzieniem i posyp odrobiną cynamonu (jeżeli wolisz coś bardziej rozgrzewającego można zastosować mieszankę cynamonu i mielonego imbiru, ewentualnie na słodko - jako posypkę możesz wykorzystać cukier puder).

Przykryj odciętą częścią i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30 min.

Smacznego!