Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek, najwyższy więc czas na rozpoczęcie wypieków. Nie ma co ukrywać, że domowe pączki będą zawsze smaczniejsze i zdrowsze niż jakiekolwiek kupne. Dlatego też chcielibyśmy przedstawić prosty sposób na domowe pączki.
Przepis pochodzi ze strony odczarujgary.pl - źródła wspaniałych przepisów, bloga prowadzonego przez przemiłą osobę o talentach kulinarnych dalece wykraczających poza nasze kuchenne zdolności. Dziękujemy jeszcze raz! Wracając jednak do samego przepisu, sprawdźmy potrzebne nam składniki:
SKŁADNIKI (na około 40 pączków): - 440 ml lekko podgrzanego mleka - 20 g drożdży - 100 g masła - 75 g cukru pudru - 4 jajka - 600 g mąki pszennej - olej do smażenia - konfitury + szpryca - cukier puder
PRZYGOTOWANIE: W lekko podgrzanym mleku rozprowadzamy drożdże - do rozpuszczenia. Do mleka i drożdzy dodajemy masło, mieszamy do roztopienia. Dodajemy cukier puder i roztrzepane jajka, mieszamy. Mąkę przesiewamy i do mąki dodajemy nasze drożdże z mlekiem i pozostałymi skladnikami – mieszamy całość.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Olej rozgrzewamy w garnku do 170 stopni (3/4 wysokości garnka).
Technika smażenia pączusiów, nabierania ciasta jest nieco inna. Ciasto nabieramy w dłoń i wyciskamy kulkę ciasta prosto do rozgrzanego oleju.
Pączki smażymy około 4 minut w połowie czasu przewracając je na drugą stronę. Powinny być złote, puszyste i usmażone w środku. Po usmażeniu odsączamy je na ręczniku papierowym, szprycą wbijamy ulubioną konfiturę i posypujemy cukrem pudrem.
[gallery columns="4" ids="2072,2073,2074,2071"]Przepis pochodzi ze strony: odczarujgary.pl