Przepis na: pyszne domowe pączki

domowe pączki przepis

Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek, najwyższy więc czas na rozpoczęcie wypieków. Nie ma co ukrywać, że domowe pączki będą zawsze smaczniejsze i zdrowsze niż jakiekolwiek kupne.
Dlatego też chcielibyśmy przedstawić prosty sposób na domowe pączki.

Przepis pochodzi ze strony odczarujgary.pl – źródła wspaniałych przepisów, bloga prowadzonego przez przemiłą osobę o talentach kulinarnych dalece wykraczających poza nasze kuchenne zdolności. Dziękujemy jeszcze raz!
Wracając jednak do samego przepisu, sprawdźmy potrzebne nam składniki:

pączki2

SKŁADNIKI (na około 40 pączków):
– 440 ml lekko podgrzanego mleka
– 20 g drożdży
– 100 g masła
– 75 g cukru pudru
– 4 jajka
– 600 g mąki pszennej
– olej do smażenia
– konfitury + szpryca
– cukier puder

PRZYGOTOWANIE:
W lekko podgrzanym mleku rozprowadzamy drożdże – do rozpuszczenia. Do mleka i drożdzy dodajemy masło, mieszamy do roztopienia. Dodajemy cukier puder i roztrzepane jajka, mieszamy.
Mąkę przesiewamy i do mąki dodajemy nasze drożdże z mlekiem i pozostałymi skladnikami – mieszamy całość.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Olej rozgrzewamy w garnku do 170 stopni (3/4 wysokości garnka).

Technika smażenia pączusiów, nabierania ciasta jest nieco inna.
Ciasto nabieramy w dłoń i wyciskamy kulkę ciasta prosto do rozgrzanego oleju.

Pączki smażymy około 4 minut w połowie czasu przewracając je na drugą stronę. Powinny być złote, puszyste i usmażone w środku. Po usmażeniu odsączamy je na ręczniku papierowym, szprycą wbijamy ulubioną konfiturę i posypujemy cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony: odczarujgary.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.