Przepis na: Pikantne chipsy z jarmużu

Lubicie podjadać w trakcie pracy przy komputerze, a może kręci Was wieczorne przekąszanie chipsów podczas oglądania meczu lub dobrego filmu? Jeśli tak to mamy coś akurat dla Was. Z jednej strony ostro i chrupko,  a z drugiej… zdrowo!

Jak podjadanie chipsów może być zdrowe? A no może, gdy tylko są to odpowiednie chipsy, czyli domowej roboty warzywne przysmaki jarmużowe, marchewkowe, selerowe, buraczkowe, a nawet te ziemniaczane.

O samym jarmużu poczytać możecie tutaj – „Jarmuż przypomniany”

Składniki: - duży pęczek jarmużu, - 1/4 łyżeczki chili, - 1/2 łyżeczki soli, - skórka otarta z połowy cytryny, - łyżka oliwy.

Sposób przygotowania:

Liście jarmużu przemyć i wysuszyć, a następnie wyciąć grube włókna biegnące przez środek liścia i pociąć liście na mniejsze kawałki (dowolnej wielkości i kształtów). Polecamy jednak długość 2 - 3 cm.chipsy z jarmużu2

Przygotowane wcześniej liście wsypujemy do dużej miski i delikatnie mieszamy z chili, solą, skórką z cytryny i oliwą. Przyprawiony jarmuż układamy na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Należy jednak pamiętać, że liście nie mogą na siebie nachodzić.

Jarmuż pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 3 - 5 minut do czasu, aż będą chrupkie, ale nie spalone. Długość pieczenia i ilość stopni nagrzania zależy od samego jarmużu (od  jego „młodości” oraz przemrożenia).  Jeżeli po 5 minutach Wasz jarmuż wciąż jest miękki, włączcie termoobieg w piekarniku oraz zwiększcie temperaturę do 180 stopni.

Po 2 – 3 minutach powinny być już chrupkie.

Smacznego!